Όσπρια: Η τροφή του χειμώνα

Όσπρια: Η τροφή του χειμώνα
Τα όσπρια είναι κατηγορία με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα αλλά και τις υποκατηγορίες αυτών. Είναι ιδιαίτερα ωφέλημα και πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας ειδικά τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Η σόγια είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος, ενώ είναι πλούσια και σε ισοφλαβόνες που έχουν αντικαρκινική δράση.
Αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης, χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών. Επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης. Είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Η θερμιδική αξία της φακής, των ρεβιθιών και των φασολιών είναι στα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί σε 350 θερμίδες ανά 100γρ., ενώ ο αρακάς και η φάβα αποδίδουν περίπου 85 θερμίδες ανά 100γρ. Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε σούπες, βραστά φαγητά, σαλάτες, πουρέ και άλλα. Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια θα πρέπει να τα πλένετε καλά.

Τα φασόλια
Τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και σε διάφορες συσκευασίες στο εμπόριο από γίγαντες στο σάκι που πωλούνται με το κιλό μέχρι έτοιμα κόκκινα φασόλια για τη σαλάτα μας σε κονσέρβα.

Πρέπει να μείνουν στο νερό πάνω από 10-14 ώρες πριν από το μαγείρεμα και κατά κανόνα μαγειρεύονται σε κρύο νερό.

Εκτός από κύριο γεύμα, μπορούν να συνδυαστούν σε σαλάτες με άλλα υλικά με υπέροχο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.
Στις σαλάτες σερβίρονται χλιαρά ή κρύα.
Οι φακές
Θρεπτικές, πλούσιες σε πρωτεϊνες και μεταλλικά άλατα τα οποία όμως για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό πρέπει να συνδυαστούν με φρέσκα λαχανικά. Οι φακές έχουν πολλές θερμίδες (350 ανά 100 γραμ.) Χωρίς να είναι απόλυτα αναγκαίο τις αφήνουμε στο νερό 1-2 ώρες πριν από το μαγείρεμα. Ηλίας Μαμαλάκης: Σαλάτα φακής με κουκουνάρι και ρόδι
Σαλάτα φακές
Τα ρεβίθια
Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτείνες και μεταλλικά άλατα. Είναι εξαιρετικά σε σαλάτες.
Σαλάτα με μαυρομάτικα: 2 σε 1
i-diadromi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσφέρετε στο μικρό παιδί διεξόδους, αντί να του προκαλείτε φόβο

Ένα παράδειγμα Μερικές φορές, μια συναισθηματικώς φορτισμένη αντίδραση εκ μέρους μας ενδέχεται να τρομάξει...