Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Φέτος δεν μας περισσεύουν λεφτά για διακοπές...

Εξαιρετική ανάρτηση από την κ. Σοφία Σακκά-ψυχολόγο, δημοσιευμένη στο: https://mothersbird.gr/fetos-den-mas-perisseyoyn-lefta-gia-diakopes


Κάποιοι φίλοι τους θα πάνε σε all inclusive ξενοδοχείο, άλλοι στα χωριά και στα νησιά τους. Εμείς όμως φέτος δυσκολευόμαστε και αποφασίσαμε ότι δεν θα πάμε διακοπές. Πώς θα το πούμε στα παιδιά χωρίς να νιώσουν μειονεκτικά;
Σε πρώτο επίπεδο είναι καλό να συζητήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε την δυνατότητα να πάμε σε κάποιο νησί διακοπές.
Με απλά και κατανοητά λόγια μπορούμε να πούμε πως «Τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να πάμε διακοπές όπως πέρυσι για παράδειγμα, ωστόσο μπορούμε να βρούμε όλοι μαζί τρόπους να περάσουμε καλά στην πόλη ή στο χωριό μας».
Μία ιδέα είναι να κάνουμε ένα ‘οικογενειακό συμβούλιο’ και να ανταλλάξουμε ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθανθούν ότι υπολογίζουμε την άποψή τους και ότι προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε λύση.
Μία πιο οικονομική πρόταση θα μπορούσε να είναι ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς με χαμηλό κόστος πρόσβασης (πχ. με το αυτοκίνητο) και διαμονής (πχ. κάμπινγκ).
Επίσης, μία ακόμη δυνατότητα είναι να γίνουμε «τουρίστες» στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επισκεφθούμε μέρη της περιοχής μας στα οποία δεν έχουμε πάει, να μάθουμε την τοπική ιστορία και να εξερευνήσουμε τον τόπο μας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη φύση, με μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, με μία επίσκεψη στο δάσος, κάνοντας ποδήλατο ή οργανώνοντας εκεί ένα πικνίκ.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο ο τόπος αλλά ο τρόπος που θα περάσουμε τις διακοπές μας. Τα παιδιά δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη από τουριστικά θέρετρα και πολυτελείς διακοπές. Αυτό που έχει σημασία είναι περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, δείχνοντας τους ότι και εμάς είναι πιο σημαντικό το να είμαστε όλοι μαζί και να περνάμε όμορφα.
Αντί για ακριβές διακοπές μπορούμε να τους προσφέρουμε τους γονείς τους, απαλλαγμένους από εργασιακές υποχρεώσεις, e-mails, μηνύματα και άγχη. Ας είμαστε περισσότερο αυθόρμητοι και ας βρούμε δημιουργικούς (και οικονομικούς) τρόπους διασκέδασης, που σίγουρα αφενός θα αντισταθμίσουν τις οικονομικές δυσκολίες αφετέρου θα μας φέρουν ουσιαστικά κοντά με τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου