Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η καθιστική ζωή δημιουργεί σακχαρώδη διαβήτη

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Περάματος κ. Νίκος Παπαδάκης (διευθυντής Κέντρου Υγείας) και κ. Αντώνης Μπαντίκας (αναπληρωτής διευθυντής) σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΧΕΕΝ, ανέπτυξαν στην ομιλίας τους, τα νέα δεδομένα, για την ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Η νόσος που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μορφή επιδημίας και φθάνει το 7-8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, με βασική αιτία την καθιστική ζωή και τη λανθασμένη διατροφή, έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμη και σε νεαρά παιδιά που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή ακόμη και σε ενέσεις ινσουλίνης. «Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξει ένας διαβητικός τύπου ΄Β, είναι να θεμελιώσει στην καθημερινότητά του σωστή διατροφή και να ασκείται 20-25 λεπτά δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όταν τώρα ο ασθενής με την πάροδο των χρόνων δεν είναι πειθαρχημένος στην αγωγή του γιατρού του, τότε η πηκτικότητα του αίματος αρχίζει να καταστρέφει τα μικρά ή μεγάλα αγγεία και μπορεί να επιφέρει βλάβη στην όραση, στα νεφρά, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στα άκρα και σε κάποιες περιπτώσεις στον ακρωτηριασμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαντίκας.
Σύμφωνα με έρευνα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με την κατανάλωση λιπαρών τροφών και σε συνδυασμό με την έλλειψη δραστηριότητας, ακόμη και έφηβοι παχύσαρκοι παρουσιάζουν από νωρίς διαβήτη τύπου ΄Β. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πάγκρεας, που είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, να χάνει τη δράση του στην απορρόφηση των τροφών που εισέρχονται και έτσι να παρατηρείται στο άτομο αυτό υπεργλυκαιμία, που αντιμετωπίζεται με τη λήψη διαβητικών φαρμάκων και ενέσιμων δοσολογιών.

news.princeoliver.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου