Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Επικίνδυνες οι χρόνιες δίαιτες για τη καρδιά


Νέα ολλανδική έρευνα αποδεικνύει πως όσοι έχουν ζήσει για πολλά χρόνια με διατροφή χαμηλών θερμίδων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου 50 χρόνια αργότερα. Ερευνητές παρακολούθησαν τη καρδιακή υγεία σε γυναίκες που έζησαν σε περιόδους πείνας στην Ολλανδία κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. ..
Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως όσες γυναίκες κατανάλωναν φαγητό που αποτελούταν από 400 ως 800 θερμίδες την ημέρα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στη μετέπειτα ζωή τους.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal είναι μια σημαντική απόδειξη για το πώς η διατροφή σε «δύσκολα χρόνια» μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη μελλοντική υγεία.
Η Ολλανδική πείνα του 1944-1945 που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους εκείνη την εποχή, έδωσε στους ερευνητές μια μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σοβαρού υποσιτισμού σε παιδιά και εφήβους.
Η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ανακάλυψε ότι εκείνοι που είχαν πληγεί περισσότερο από την πείνα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνους που έτρωγαν κανονικά.
Η διατροφή σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Αννέτ Βαν Άμπιλεν δήλωσε στο BBC: "Το πιο σημαντικό μήνυμα της έρευνας αυτής είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαταραχή της ανάπτυξης των παιδιών μέσα από οξύ υποσιτισμό μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία των ενηλίκων αργότερα. Ακόμη και 50 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος των ενηλίκων στεφανιαία νόσο".
Η Βικτώρια Τέιλορ, διαιτολόγος και ανώτερος υπάλληλος για την υγεία της καρδιάς στο Βρετανικό Ίδρυμα της Καρδιάς, τόνισε: "Αυτή η μελέτη έδειξε πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που βιώνουν την πείνα και την πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις αργότερα".
www.ygeiaonline.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου