Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. 
Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.
Για την καλύτερη διαχείρηση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους.

Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες:
Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίεςΕ200-Ε299     συντηρητικές ουσίεςΕ300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίεςΕ400-Ε499     γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητέςΕ500-Ε599     ρυθμιστές οξύτηταςΕ600-Ε699     βελιτωτικά γεύσηςΕ900-Ε999     διάφοραΕ1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά
Η παρακάτω λίστα έχει καταρτιστεί από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ
ΟΥΣΙΕΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
ΥΠΟΠΤΕΣ
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε131
Ε103
Ε102
Ε104
Ε388
Ε142
Ε105
Ε110
Ε123
Ε339
Ε210
Ε111
Ε120
Ε141
Ε340
Ε211
Ε121
Ε123
Ε150
Ε341
Ε212
Ε125
Ε124
Ε151
Ε407
Ε213
Ε126
Ε127
Ε153
Ε450
Ε214
Ε130

Ε171
Ε461
Ε215
Ε152

Ε173
Ε462
Ε217
Ε181

Ε180
Ε463
Ε239


Ε240
Ε465



Ε241
Ε466



Ε477


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου